ZZP-er, verdien geld door te voldoen aan het urencriterium

Om in aanmerking te komen voor speciale belastingvoordelen, zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek moet je voldoen aan het urencriterium. Hiermee verdien je in feite duizenden euro’s zonder hierover belasting te hoeven betalen, je mag ze namelijk in mindering brengen op je belastbare winst.

ZZP urencriterium

2 voorwaarden hiervoor

  • Je moet per kalenderjaar minimaal 1225 uur aan je onderneming hebben besteed.
  • Je moet meer tijd besteden aan je onderneming dan aan andere werkzaamheden zoals bijvoorbeeld loondienst. Ben je echter in de 5 jaar voorafgaand aan je huidige onderneming geen ondernemer geweest, dan hoef je aan deze eis niet te voldoen

Welke uren tellen mee?

Voor het urencriterium mogen alle uren die je besteedt aan je onderneming worden meegeteld. Dit zijn dus niet alleen de uren die je in rekening brengt aan je klanten. Maar ook de uren die jij besteedt aan bijvoorbeeld administratie, het maken van offerten of het bouwen aan je website.

Moet ik de uren bijhouden?

Als de belastingdienst twijfelt of je aan het urencriterium voldoet, moet je je zakelijke uren en dus het urencriterium aannemelijk kunnen maken. Je kunt hiervoor software aanschaffen maar je mag je uren ook bijhouden met aantekeningen in je agenda, via bonnetjes, oude offertes en je kilometeradministratie. Digitale software, zoals de gratis kalender van Google, is hiervoor bijvoorbeeld geschikt.

Aandachtspunten

  • Ben je zwanger? Dan tellen de uren die je niet gewerkt hebt over totaal 16 weken toch mee voor het urencriterium.
  • Start je als zzp’er vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering, dan geldt voor jou het verlaagd urencriterium van 800 uur.
  • Als gevolg van Corona, geldt voor de jaren 2020 en 2021 een gedeeltelijke versoepeling. Meer informatie hierover kun je vinden op de site van de Belastingdienst.

Kortom ZZP-er, zorg er dus voor dat je ook voldoet aan het urencriterium. Je bespaart hiermee flink wat belasting.

Meer weten hierover of ander ZZP advies, neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.