ZZP’er? Dit gaat er voor jou veranderen in 2020.

Op Prinsjesdag zijn de regeringsplannen en het belastingplan voor 2020 bekendgemaakt. Wat zijn de gevolgen hiervan voor jou, als ZZP’er? In dit artikel gaan we je vertellen over een paar belangrijke veranderingen.

De KOR verdwijnt en wordt vervangen door de OVOB

De Kleine ondernemersregeling (KOR) voor de omzetbelasting verdwijnt per 1 januari 2020 en wordt vervangen door de omzet gerelateerde vrijstellingsregeling van omzetbelasting (OVOB). Wat deze nieuwe regeling inhoudt en wat de gevolgen ervan zijn voor jou als ZZP’er, lees je hier.

De zelfstandigenaftrek vanaf 2020 omlaag

Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting en voldoe jij aan het urencriterium van minimaal 1.225 uur, dan geldt dat de zelfstandigenaftrek omlaag gaat vanaf 2020. In 9 jaar wordt de € 7.280,- aan aftrek in 2019 verlaagd naar een uiteindelijk bedrag van € 5.000,- aan aftrek in 2028. De zelfstandigenaftrek verlaagt het inkomen waarover je belasting betaalt en is een onderdeel van de ondernemersaftrek. Tegenover de verlaging van de zelfstandigen aftrek, staat een verhoging van de algemene arbeidskorting. Als ZZP’er profiteer je van deze verhoging.

De wet DBA niet gehandhaafd tot 1 januari 2021

Omdat de nieuwe regels omtrent de inhuur van ZZP’ers nog niet zijn vastgelegd in een wetsvoorstel en de verwachting is dat deze ook pas in 2021 zal worden ingevoerd wordt op de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) tot 2021 niet gehandhaafd, maar het handhavingsbeleid gaat vanaf 1 januari 2020 wel veranderen. Vanaf die datum kan de Belastingdienst ook handhaven wanneer opdrachtgevers aanwijzingen van de Belastingdienst niet of onvoldoende opvolgen binnen een redelijk termijn.

Ben je benieuwd naar wat Aram Advies voor jou als ZZP’er kan betekenen? Bekijk dan onze ZZP-pagina.